İlk seferinde gidememiştim ama ailecek epeyce bir zorlama ve yorgunluk sonucunda da olsa nihayet gidebildik. Sighnaghi Türkçe sığınak
kelimesinden türemiş bir isim. Kimi kesimler en doğudaki Osmanlı köyü olduğunu söylese de bunun için bir kanıt bulabilmiş değilim.
Bu kez Samgori metro istasyonuna gitmemiz gerekmekte. Didube İstasyonu’nun tamamen zıt yönünde ama az biraz daha derli toplu bir durak burası. İki saatte bir araç gitmekte. Dolayısıyla internetten yada turizm bürosundan saatleri teyit ettirmeniz iyi olacaktır.
Yaklaşık iki saate yakın bir yolculuktan sonra Sighnaghi ‘ye ulaşılıyor. Yemyeşil ormanlar, insanı sarsan dolambaçlı yollar sizi önce Bodbe
Manastırı’na getirecek. Burası her daim kalabalık bir yer. Dertlerine şifa arayanlar başta olmak üzere her türden insan burada. İnanışa göre Gürcüleri hristiyanlıkla tanıştıran Aziz Nino burada gömülü. Buraya inişin başında ise Sighnaghi görünüyor. Sisli havalarda klasik bir vampir hikayesine ev sahipliği yapabilecek bir kapasitede olduğunu sanıyorum.
Minibüsler sizi kasaba girişinde bir boşlukta bırakıyor. Zaten dönüş yolculuğunuzun da başlayacağı yer burası. Hemen karşınızda bir köprü var. Yeni bir köprü olduğundan kendisinin bir numarası yok ama manzarası sizi hele fotoğraf çekmeyi sevenlerdenseniz uzun süre kendine esir edecek türden.
Buradan sonra kasabanın girişindesiniz. Evler oldukça hoş. İtalyan etkisi ile yapıldığı söyleniyor. Hoş yerler. Hele yolun sonunda, en yüksek noktada bir otel var ki manzarası aman aman. Fiyatları da gayet makul. Tüm Alazani Vadisi burada ayaklarınızın altında artık.
Şimdi ise güzel evlerin olduğu sokaklara girebilme ve daha neşeli manzaralara kavuşabilme imkanı olan kısımlar başlıyor. Özellikle Aziz George Kilisesi gayet hoş bir yapı. Kulesine çıkıldığı söylense de ben onca çabama karşı bir giriş göremedim.
Şehrin etrafında da epey uzun bir sur hattı var. Alazani Vadisinden gelen saldırılara karşı inşa edilmişler ve epeyce de başarı ile şehri savunmuşlar.
Burada Pirosmani’nin resimlerinin sergilendiği, erken kapanan bir müze bulunmakta. Ayrıca yöre şarapçılığıyla meşhur olduğu için
meraklılarına tavsiye edilir. Otelin olduğu kısma doğru çıkılırken yolun sağında, satış yapılan bir mekan var. Buradan köy ürünlerini oldukça ucuza alabilirsiniz. Özelikle bizim cevizli sucukları pek çok farklı türden üzüm ile yaptıklarından baktığınızda bir renk cümbüşü, tattığınızda ise tat cümbüşü ile karşılaşıyorsunuz.
Sighnaghi mutlaka gidilmesi gereken, insanın huzurlu bir şekilde vaktini geçirebildiği yerleşimlerden birisi. Tiflis ile kıyaslandığında biraz daha serin kaldığından gezi giyimine dikkat edilmesi gerekiyor.