Orta Avrupa’nın bu muhteşem ülkesini de sizlerin istek, beğeni ve zevkiniz doğrultusunda hazırlayacağımız programlarla gezebilirsiniz. Biz tüm bu süreç içerisinde başından sonuna yanınızda olacağız. Bununla beraber, “biz Macaristan’ı sizin tecrübelerinizi, bilgi birikiminize bırakarak gezmeyi tercih ediyoruz” diyecek misafirlerimizin de aşağıdaki programa göz atmasını öneririz.
Macaristan Turları genel tur konseptimizden biraz farklı olarak iki kez Macaristan dışına çıkmamızı gerektiriyor. Çünkü günümüzdeki Macaristan sınırları tarihi Macar topraklarının yanında epeyce küçük kalmakta. Geçtiğimiz yıllarda ülkenin adının Macaristan Cumhuriyeti’nden Macaristan’a dönüştürülmesi bile komşu ülkelerde bir tedirginlik yarattı. Dolayısıyla hem Türk – Macar ilişkilerinin hem de Macar tarih ve kültürünün çevreye yaptığı etkinin daha iyi kavranabilmesi için bunu yapacağız.
Gün 1 – Başkenti Peşte yakası ile gezmeye başlıyoruz.
Budapeşte’ye varışımız ile Tuna Nehri’nin doğu kıyısında kalan Peşte bölümünü gezeceğiz. Kahramanlar Meydanı, Szent İstvan Katedrali gibi ikonik yerlerin yanı sıra Ferenç Molnar’ın Pal Sokağı Çocukları kitabında geçen olayların yaşandığı mahalleleri de keşfedeceğiz.
Tuna’da gün batımını izleyecek ve isteyenlerle Tuna nehri üzerinde tekneyle bir gece turu yapacağız.
Konaklama Budapeşte’de.
Gün 2 – Başkenti gezmeye Buda tarafı ile devam ediyoruz.
Bu sefer batı kıyısındayız. Burası başkentin Buda yakası. İlk önce Budapeşte Kalesi’ne çıkarak Balıkçılar Tabyası’ndan karşımızdaki Peşte yakasını ve Tuna Nehri’ni seyredeceğiz. Bir zamanlar Fethiye Camii olarak kullanılan Matthias Katedraline uğradıktan sonra şehri Avusturyalılara karşı elinde kılıcıyla savaşırken şehit düşen son Osmanlı Paşası Abdurrahman Abdi Paşa’nın mezarını da ziyaret edeceğiz.
Ardından kalenin eteklerindeki, isimsiz Akıncı Mezarlığını da ziyaret edeceğiz. Sonrasında Gül Baba Türbesi ve etrafında yer alan Türk döneminden kalam sokakları gezerek Erd şehrindeki Hamza Bey Camii’nden kalan minareyi görmeye gideceğiz.
Konaklama Budapeşte’de.
Gün 3 – Estergon ve Slovakya topraklarına geçiş.
Sabah yola çıkıp Tuna Nehri’ni kerterizleyerek kuzey yönünde ilerleyeceğiz. Tatar Hanı’nın Balkanlardaki ilerleyişinden kaçan Sırplarca kurulan Szentendre kasabası günün ilk ziyaret noktası.
Sonrasında, panoramik olarak Macarların yazlık sarayının yer aldığı Vişegrad Kalesi’ni göreceğiz. Ardından meşhur Estergon’a varacağız. Burada kaleyi ve katedrali gezip karşı kıyıdaki Ciğerdelen Palankası’nın olduğu yöndeki, günümüzde Slovakya sınırları içerisinde kalan Sturovo kentini seyrediyoruz.
Köprüden karşı kıyıya geçerek Slovakya topraklarına ulaşacağız. Yemek molasının ardından defalarca kuşatıp fethedemediğimiz Komarno kentine gidip atalarımızın yerine kaleye girip kasabayı gezeceğiz.
Konaklama Komarno’da.
Gün 4 – Tekrar Macarstan’a geçip batı sınırında ilerleme
Otelimizden ayrılıp Komarno’nun Macaristan^da kalan kısmı Komarom’a geçeceğiz. Tarihimizde Yanıkkale olarak geçen Györ kentinde vereceğimiz molanın ardından Macar tarihinde çok önemli bir yeri olan Köszeg’ gideceğiz. Burada Sultan Süleyman 1532’de ikinci kez kuşatmak için Viyana’ya ilerlerken buradaki kaleyi kuşatmış ama çok uzun bir süre müdafileri alt edip kaleyi ele geçiremeyince kaleyi vire ile teslim almıştır. Ama bu süre Viyana’yı kurtaran zaman olmuştur.
Buradan Szombathely’e geçeceğiz. Bu şirin kenti geçtikten sonra Szentgotthard kasabasına varacağız.
Konaklama Szentgotthard’da.
Gün 5 – Avusturya tarafına geçip Zigetvar’a kadar savaş alanlarını geziyoruz.
Otelimizden ayrıldıktan sonra Raab Nehri’nin karşı kıyısındaki Mogersdorf’a geçmek üzere Avusturya sınırını aşacağız. Burası, acı bir yenilgi aldığımız ama Avusturya kurmaylarının bile Türk Ordusu’nun yiğitçe dövüştüğünü hayranlıkla anlattığı Raab Suyu Savaşı’nın yapıldığı yerdir. Viyana Elçiliği’mizin yıllar önce savaşta şehit düşen askerlerimizin anısına plaket yerleştirdikleri kiiseyi ziyaret edip Macar tarafına döneceğiz.
Yolumuzun üzerinde meşhur Kanije Savunması’nın yapıldığı Kanije Kalesi’nin yer aldığı Nagykanizsa şehri var. Zaman ve yaşanan olaylar ne kaleyi ne de kalenin içinde kaldığı sulak alanı günümüze gelmesine izin vermemiş.
Buradan Kanuni Sultan Süleyman’ın 1566 yılında alınışını göremeden vefat ettiği Zigetvar Kalesi’nin yer aldığı Zigetvar şehrine geçeceğiz. Kaleyi, Türk Evi denilen binayı ve şehrin tarihi kısmını gezeceğiz.
Konaklama Zigetvar’da.
Gün 6- Zigetvar ve Pecs arasında…
Zigetvar’dan ayrılmadan önce, son olarak Kanuni Sultan Süleyman’ın öldüğünde tahnit edilen cesedinden çıkarılan organların gömülmüş olduğu Türbek isimli yerdeki kiliseye gidecek ve etrafını dolaşacağız.
Öğleye doğru Peç şehrine varmış olacağız. Burada da bizler için önemli pek çok nokta var. Onları ziyaret ettikten sonra Siklos ve Harkany’e uğrayacak ve Peç’e geri döneceğiz.
Konaklama Peç’te
Gün 7 – Peç’ten Mohaç’a
Peç’ten yola çıkıp bizlerin ve Macarların tarihinde çok önemli bir yere sahip olan Mohaç Savaşı’nın yapıldığı meydana gideceğiz. Günümüzde burada savaşan iki millet adına bir barış parkı inşa edilmiş.
Ziyaretimizin ardından Macar Denizi olarak da adlandırılan Balaton Gölü’ne geçecek ve gölün çevresindeki turistik ve tarihi yerler olan Siofok, Balatonfüred ve Veszperem’i ziyaret edeceğiz.
Konaklama Veszperem’de
Gün 8 – Yurda dönüş yolu üzerinde İştolni Belgrad gezisi
Macaristan’daki bu son günümüzde Veszperem’deki otelimizden ayrılıp Budapeşte Havalimanı’na giderken tarihimizde İştolni Belgrad olarak anılan Szekesfehervar şehrine uğrayacağız. Macar Kültürü’nün kalbinin attığı bu şehri gezdikten sonra yurdumuza dönmek üzere Budapeşte havalimanına gideceğiz.
Not :
Eğer gezimizi Ağustos ayının ilk haftasında yapmaya karar verirseniz dünyanın çeşitli yörelerinden Türk soylu toplumların toplandığı Kurultay’a da katılabilirsiniz. Bu durum isteğe bağlı olarak turun süresini minimum 1 gün uzatacaktır.
Bu durumda Mohaç’tan sonra Kurultay’ın toplandığı ve gösterilerin yapıldığı Bugaç’a gidilecek ve sonrasında Kecskemet şehrinde konaklanacaktır.
Dönüş yolunda ise Balatan Gölü’ne Kecskemet üzerinden gidilecek ve gezi planı orijinal şekliyle tamamlanacaktır.