Balkanların en gözde ve renkli ülkesi Sırbistan bizden de pek çok şeyi almış ve bunu da reddetmiyor. Bu güzel ükeyi kafanızdaki planla gezebilmeniz için yanınızdayız. Bununla beraber, eğer bizlerin tecrübeleriyle çizdiği Sırbistan turuyla ülkeyi keşfetmek ve gezmek isterseniz aşağıdaki tur planına göz atmanızı öneririz.
Gün 1- Başkentin gezilmesi
Sırbistan’ın başkenti Belgrad’a varıyor ve ilk iş olarak Nikola Tesla Havalimanı’ndan çıkarak şehri dolaşmaya, keşfetmeye başlıyoruz.
İlk hedefimiz Aziz Sava Kilisesi olacak. Dünyanın en büyük Ortodoks Kilisesi olarak anılan yapıyı gezdikten sonra büyük dahi Nikola Tesla’nın müze olarak kullanılan ve içinde küllerinin yer aldığı evine uğrayacağız.
Öğle yemeğinin ardından şehrin ikonik sokaklarını gezecek ve Knez Mihailova Caddesi üzerinden Kalemegdan’a ilerleyeceğiz. Bu devasa kalede bize ait çok anı olduğunu görecek ve bunları teker teker keşfedeceksiniz. Muhteşem bir gün batımını izleyip fotoğrafladıktan sonra akşam yemeği için Skadarlija’ya geçeceğiz.
Konaklama Belgrad’da.
Gün 2 – Belgrad’dan kuzeye, Vojvodina Bölgesine doğru…
Güzel bir Belgrad sabahına uyandıktan sonra kuzeye doğru ilerleyeceğiz. Yolumuzun üzerinde önce Salankamen Savaşı’nın yapıldığı alanı görmek için İndije’ye uğrayacağız.
Yolumuz bizi Osmanlı’nın oldukça ağır şartlarla altına imza attığı Karlofça Anlaşması’nın imzalandığı Sremski Karlovci kasabasına ve anlaşmanın yapıldığı çadırın olduğu yere inşa edilen Barış Şapeline götürecek.
Balkanların Cebelitarığı olarak nitelendirilen Petervaradin Kalesi’ne giderken yollar izin verirse Petervaradin Savaşı’nın yapıldığı Veziraç yöresini de ziyaret edeceğiz. Petervaradin Kalesi’ni de gezdikten sonra öğle yemeği için molayı Varadin Köyü’nde vereceğiz.
Öğle yemeği ile enerji depolarımızı doldurmuş halde Frusca Gora yoluna saparak müsait bir, iki kiliseyi ziyaret edeceğiz. Bu kiliseler Osmanlı zamanında da padişahlardan hürmet görmüş ve mali destek almıştır. Ardından Tuna Nehri’ni aşarak Türkler nehrin kuzeyinden ayrıldığı için hiç fethedemediğimiz Novi Sad şehrine misafir olacağız.
Konaklama Novi Sad’da
Gün 3 – Vojvodina’ya devam
Novi Sad Sırbistan’ın özerk bölgelerinden olan Vojvodina’nın başkentidir ve yoğun Macar nüfus nedeniyle de Macaristan ile arasında sürtüşme yaratabilmektedir. Bahsettiğimiz bölge boyunca kuzey sınırına dek Vrbas, Baçka Topola gibi yerleşimlere de uğrayarak Sombor’a gideceğiz.
Konaklama Belgrad’da.
Gün 4 – Ortaçağ Sırbistan’ında yolculuk
Bugün Belgrad’dan doğuya doğru gidecek ve ilk durak olarak ortaçağ Sırbistan’ının başkenti Semendire şehrini ziyaret edeceğiz. Tuna kıyısındaki bu sevimli şehrin bölgeye hakim kalesini ve neşeli sokaklarını gezecek ve öğle yemeğimizi yiyeceğiz.
Buradan yolumuz Sırbistan’ın en önemli ve güzel manastırlarından biri olup adeta bir kaleye benzeyen ve zorlukla ele geçirilebilen Despotovaç Manastırı olacak.
Alacahisar üzerinden Niş kentine geçeceğiz.
Konaklama Niş’te
Gün 5 – Güney Sırbistan’ı boydan boya geziyoruz
Güne Niş’i gezerek başlıyoruz. Burası Berlin Anlaşmasında Osmanlı delegesinden talep edildiğinde “hay hay, keşke İstanbul’u da isteseydiniz Niş’i istemişken” diye tepki verilen ve Osmanlı için İstanbul’un bitişiğinde bir yerleşim olarak görülen önemli bir şehir. İlk olarak, bu şehri elde tutmak isteyen Türk Ordusu ve Sırp İsyancılar arasındaki Çegar Tepesi Savaşı’nda öldürülen Sırpların kafalarının yerleştirildiği Çelle Kula’yı göreceğiz. Ardından II. Dünya Savaşı’nda Almanlar tarafından yapılan toplama kampını da ziyaret edeceğiz.
Tekrar merkeze dönüp şehrin sokaklarını gezdikten sonra Balkanlardaki en büyük Osmanlı kalesi olan Niş Kalesi’ni gezip batıya doğru olan yolculuğumuza başlayacağız.
Niş’ten ayrıldıktan sonra Balkanların Kapadokyası olarak anılan Davolja Varoş’u uğramak üzere Kurşumlija kasabasından geçeceğiz. Davolja Varoş’un ürkütücü görünümlü kaya oluşumları bu bölge için pek çok doğaüstü öykünün anlatılmasına ve lanetli bir yer olarak anılmasına neden olmuş.
Konaklamamız yolumuzun sonundaki Novi Pazar’da olacak.
Gün 6- Novi Pazar’daki Osmanlı izleri ve Belgrad’a dönüş
Sancak bölgesinin merkezi Novi Pazar sokaklarını gezip adeta bir zaman yolculuğu yapmış bir şekilde Osmanlı Dönemi’ne döneceğiz. Sırbistan’da müslüman nüfusun yaşadığı bu bölge Osmanlı Kültürü’nün en derinden hissedildiği yerlerin başında gelmekte. Bu ata yadigarı kenti gezdikten sonra civardaki bir kaç önemli Sırp Kilisesine de uğrayacağız. Bu şehir Türkler tarafından kurulmuş ama civar bölgeler de Sırp tarihi açısından önem taşımakta.
Buradan Osmanlı izlerinin yoğun olarak görüldüğü Seniçe’ye gidecek ve oradan Kraljevo yakınlarındaki muhteşem manastır Studenica Manastırı’na uğrayacağız. Çaçak üzerinden giderek geç saatlerde başkent Belgrad’a varmış olacağız.
Konaklama Belgrad’da
Gün 7 – Belgrad’da son bir gün
Gezi tarihine ve hava durumuna bağlı olarak Ada Ziganlija’da, Sava Nehri kıyısında bir yüzme, dinlenme, keyif yapma molası verebiliriz.
Günün kalanında Novi Belgrad bölgesinde gezeceğiz ve buradaki tarihi Gardoş Kulesi’ni ziyaret edeceğiz. Akabinde nehirde bir tekne turuna katılarak Sava ve Tuna Nehirleri’nin birleştiği noktadan Belgrad’ı izleyeceğiz.
Ardından gün batımını seyretmek için Avala Tepesi’ne çıkacak ve Belgrad’ın sessiz tarafını keşfetmiş olacağız.
Konaklama Belgrad’daki otelimizde.
Gün 8 – Yurda dönüş
Uçağımıza binip yurdumuza dönmek üzere havalimanına gitmek için otelimizden ayrılıp Belgrad’a ve Sırbistan’a veda ediyoruz.